טרימסטר שני

הכל על בצקות ברגליים בהריון

כולם מדברים בהריון על הבטן הגדלה, מסתבר שלא רק הבטן משתנה ונשים רבות סובלות מבצקות ברגליים ובידיים. הכל על בצקות בהריון.

זה קורה יותר בקיץ בגלל החום, אבל גם בלי קשר למזג האוויר, נשים רבות יסבלו מכפות ידיים נפוחות ובצקות ברגליים בהריון. ממה נוצרות הבצקות? ומתי כדאי לבדוק ולאבחן בצקות בהריון?

הריון הוא תקופה מאתגרת מבחינת שינויים פיזיים שחלים בגוף האישה. החל מעלייה במשקל, שינוי ביציבה בגלל הבטן הגדלה וכמובן שינויים בנפח הדם וצבירת נוזלים. חלק מהשינויים הללו קשורים לעובר המתפתח וגדל וחלק מהשינויים קשורים לכמות ההורמונים המשתנה בגוף האישה.

מהן בצקות ברגליים 

 רגליים נפוחות בהריון או בשם הרפואי - בצקת היא תופעה ידועה הנגרמת מהצטברות נוזלים ברקמות הרגליים ולעיתים גם בכפות הידיים. 

יש 2 סוגי בצקות:

בצקת גומתית: בבצקת זו לחיצה על האזור הבצקתי באמצעות האצבע יוצר גומה. זו הבצקת שנראה בדרך כלל בהריון. בצקת לא גומתית: בבצקת זו העור נוקשה יותר.

אולי יעודד אותך לדעת שגם לא בהריון יש אנשים שיסבלו מבצקות ברגליים, חלקם בגלל תזונה וחלקם בגלל תרופות שונות שהם לוקחים, מתת פעילות של בלוטת התריס ועוד סיבות. בהריון בצקת ברגליים נגרמת מסיבות שונות ועוברת בדרך כלל מהר לאחר הלידה.

מתי נראה בצקות ברגליים? 

מדובר בנפיחות ברגלים שיכולה להגרם אחרי עמידה ממושכת בכל אחד משבועות ההריון, אבל בדרך כלל  נשים יראו בצקות לא לפני שבוע 20 להריון אבל רוב הבצקות יופיעו מהשבוע 27 להריון ובטרימסטר השלישי.

מהם הגורמים לבצקות ברגליים

הורמונים - להורמונים ולשינויים שחווה האישה בהריון יש השפעה על צבירת הנוזלים והבצקת. • עלייה במשקל – העלייה יכולה לגרום לעומס שגורם לנפיחות ברגלים ולבצקות ברגליים בהריון. • מזג האוויר - מזג האוויר חם כמו בקיץ הישראלי יכול לעודד היווצרות בצקות ברגלים בהריון, אבל לא רק ברגליים, גם בידיים. אם את מרגישה שהחום משפיע עליך- הורידי את הטבעות ועברי לנעלים נוחות. • הליכה רבה או עמידה על הרגלים שעות רבות – שימי לב אם עמידה מרובה משפיעה עליך ואולי נסי לנוח במהלך היום. • נעלים לא נוחות – נעלי עקב שיוצרות לחץ על כף הרגל, יכולה ליצור בצקות ונפיחות ברגליים. • הרחם הגדל- הרחם הגדל לוחץ לפעמים על אזורים מסוימים ועל ורידים והלחץ יוצר לעיתים בצקת..  • תזונה דלה באשלגן או תזונה עתירה בנתרן - מסתבר שלתזונה שלנו יש השפעה על הבצקות בהריון ועל נפיחות. מומלץ להתייעץ עם דיאטנית לגבי התזונה ואולי לשנות אותה כדי לצמצם את הנפיחות. • רמה גבוהה של קפאין – את אוהבת לשתות הרבה קפה? גם התה שלך עשיר בקפאין? מומלץ לצמצם שתיית קפה כדי להפחית בצקת ברגליים. • גנטיקה – כן גם כאן, לגנטיקה ולנטייה משפחתית יש השפעה על בצקות כמו גם על ורידים ברגליים.

מה ניתן לעשות עם בצקות ברגליים?

מסתבר שאם הבצקת תלויה בתזונה שלך או במזג האוויר ניתן להתמודד איתה או לפחות להקל על חוסר הנוחות. תתחילי בנעילת נעליים נוחות ללא עקבים וכמובן הימנעי מעמידה ממושכת ובמקומות חמים.

נסי לשלב בתזונה שלך אשלגן ופירות וירקות וכמובן שתייה מרובה של מים או תה צמחים ואולי גם חליטות תה המיועדות לבצקת ולאגירת נוזלים. אם הרגליים נפוחות- נסי לעשות אמבטיה קרה לרגליים ולהרים אותם על שרפרף ולנוח.

אבחון בצקות בהריון 

רופאים נוטים לבדוק בצקות בסיום ההריון ולראות אם הבצקת ברגליים לא מעידה על רעלת הריון. 

מתי כדאי לגשת לרופא עם בצקות ברגליים? 

רב הנשים יחוו בצקות ברגליים ברמה שונה, ותמיד כדאי להתייעץ עם רופא לגבי הבצקות. יש כמה מקרים בהם כדאי להגיע לרופא כדי לשלול רעלת הריון או בעיות שונות אחרות- • נפיחות ברגליים או בקרסוליים שמופיעה גם אחרי מנוחה • נפיחות פתאומית הכוללת גם את הידיים או את הפנים. • נפיחות ברגלים בהריון מלווה בשינוי בלחץ הדם או כאבי ראש וטשטוש בראיה או הבזקי אור בראייה. • בצקת רק ברגל אחת • בכל מקרה שאת דואגת או מרגישה חוסר נוחות בגלל הבצקת.